ИЗРАЕЛ - ПОЛЕЗНО И ПРАКТИЧНО

28 Октомври 2019 г.
Израел е необикновената страна! Всичко в нея е изпълнено с мистичност. Една съвкупност от история, пъстър религиозен букет и изключително интересни традиции в кухнята, взела най-вкусното от над 80 различни страни. Израел дава дом на евреите, като се превръща в единствената еврейска страна в Света, но също така приютява и много християни и мюсюлмани. Всяко предварително проучване за Израел, няма да ви бъде достатъчно, за да успеете да се потопите в мистиката на тази държава. Трябва да отидете, да видите и да я почувствате. 
 
Климат – субтропичен, средиземноморски 
Официален език – Иврит 
Столица – Йерусалим 
Най-голям град – Йерусалим
Валута - Израелски шекел (ILS) ( 1 BGN =  1,95 ILS / към окт. 2019)  
Население – 8 655 572 души (към окт. 2019) 
Етнически състав – 75,5% - евреи, 20,3% - араби, 4,2% - руснаци и черкези 
Религия – 75,8% - юдаисти, 16,5% - мюсюлмани, 2,1% - християни (предимно православни), 1,7% - друзи 
Часова зона – UTC + 2 
Телефонен код – +972 
Спешни телефонни номера – полиция - 100; противопожарна охрана - 101; бърза помощ - 102 
Визов режим – двустранен безвизов режим 
Медицински изисквания – няма медицински изисквания 
 
География 
Израел е разположена в Западна Азия, на източния край на Средиземно море. На север границата й опира с Ливан, на североизток със Сирия, на изток с Йордания и Западния бряг, на югозапад с Египет, като това е и границата между два континента - Азия и Африка. На  запад граничи с Ивицата Газа и Средиземно море. На юг, около 10 км има излаз на Червено море.  
Израел е дарена с разнообразна природа, на юг с пустини, на север със снежни върхове. Пустинята Негев, е разположена в южната част на страната, покрива повече от половината й площ. В северната част на Негев се намира Юдейската пустиня, която при границата си с Йордания „крият“ най-ниската точка на земната повърхност, или Мъртво море. В централната част на Израел са разположени Юдейските възвишения, северната и централната брегова линия са плодородната част на страната, позната като Израелска крайбрежна равнина. Северната част са разположени планинският масив Кармел, долината Джезрел и хълмистият регион Галилее. 
 
Релеф 
Образно страната се дели на 3 области: крайбрежна равнина, разположена по брега на Средиземно море, на изток тя преминава в платовидна земя, а третата област е образувана от тектонските планини Ел Гур и Уанди ел Араба. 5% от територията на Израел  е заета от гори, сухи степи и пустини. 
 
Климат
Субтропичен, средиземноморски климат. В падината Гхор и на юг преминава към тропичен и сух. Отличават се 2 сезона - сух и влажен. През първия реките почти пресъхват. Най-голямата надежда за справянето с битовите нужди е езерото Тивериад (Галилейското езеро). Максималните средни зимни температури са около 20 Сº, а летните - около 30 Сº. 
 
Кухня
Знаете ли какво означава кашер? Кашер е еврейска дума, която се превежда като “подходящ”, “правилен”. С нея се обозначават храните и напитките, отговарящи на еврейските религиозни диетични правила. Евреите вярват, че чистата храна се отразява добре на духа и тялото. За да бъде определена дадена храна за кашерна, тя трабва да е обработена според изискванията на кашер и да е одобрена от религиозно лице.
    Една от основните забрани в този вид хранене, е да не се смесват месни и млечни продукти. Сутрин на закуска ще имате разнообразни сирена и кашкавали, но не и месни колбаси. Вечерите ви ще бъдат поднесени ястия с месо, риба и зеленчуци, но без добавки от млечни продукти.
    Не всички животни и птици са кашерни. Сред отговарящите на изискванията са крави, кози и овце. Извън тази категория остават свинете, конете, камилите и зайците. Повечето птици, в това число пилета, пуйки, гъски и патици се считат за кашерни. Морските дарове също са забранени, може да се яде само риба с перки и люспи, които са предварително изчистени. 
    Задължителните израелски специалитети, които трябва да опитате са фалафелът - пържено топче, или кюфте, направено от нахут и/или бакла (чер боб), шуармата - вкусна питка, пълна с хумус и месо и кугели - нещо средно между пудинг и запеканка. 
Електричество - 230 V. Контактите са с три отвора и/или с два. 
 
Бакшиши 
Стандартният минимум за бакшиш е 10%, от сумата в кафенета и ресторанти, като понякога той е включен в сметката. Също така е прието да се дава бакшиш на хотелския персонал, екскурзоводите (около 3 долара на ден) и шофьорите (около 2 долара на ден), въпреки че цените в хотелите и такситата включват обслужването. 
 
Питейна вода - Препоръчва се консумацията на бутилирана вода. 
 
Пушене 
Както в много други държави, така и в Израел има действащ закон срещу тютюнопушенето. По силата на този закон е забранено пушенето на обществени места, в ресторанти и барове, автобусни спирки и хотели. Някои ресторанти имат обособени стаи за непушачи. 
Цигари в Израел могат да бъдат закупени само в барове и от автомати. В традиционните супермаркети, е изключено като възможност. 
 
Национални особености 
    Поради факта, че Израел се нарежда на “почетното” 2-ро място по употреба на алкохол сред младежите, от 2010 година е прието ограничението от 23:00 до 06:00 часа сутринта никъде да не се продава алкохол, изключение правят баровете и ресторантите. 
    Полицията има право да арестува лица, употребяващи алкохол на обществени места след 21:00 часа. 
    Като всяка забрана и тази си има своите изключения. Например молитвата по време на Шабат се чете с чаша вино в ръка. 
 
Митнически правила 
В Израел е разрешен вносът на следните стоки и храни, в следните количества:
  • 250 къса цигари или 250 грама тютюн;
  • 1 литър твърд алкохол и 2 литра вино;
  • Парфюми до 250 мл;
  • Подаръци на обща стойност 125 щ.д.;
  • Храни за лична употреба – до 3 кг, като нито един вид храна не следва да е повече от 1 кг. 
За внасянето на сурово месо, пресни плодове и зеленчуци, семена, суровини, живи животни, почва се изисква предварително разрешение. 
Строго забранени за внос, стоки и материали, са общоприетите забранени от закона. За антики и археологически ценности се изисква предварително разрешение.
 
Престъпност и сигурност 
Израел има стриктни мерки за сигурност. Поддържа ниско ниво на престъпност. Едни от най-често извършваните престъпления са кражби на коли. 
Изключение правят районите, в близост до Ивицата Газа, Сирия, Ливан и Западния бряг. Посолството препоръчва българските граждани да не пътуват в близост до тези райони. Също така да се вземе под внимание, че части от Голанските възвишения са минирани. 
 
Посолство / Генерално консулство 
Посолство на Република България в Тел Авив, Израел 
Адрес: 21, “Leonardo da Vinci” str., Tel Aviv 64733, Israel 
 
Консулска служба 
Внимание! Консулската служба при посолството работи с предварително записани часове. 
Телефони: 
от 9:00 до 17:30 ч.: + 972 3 696 13 78 
от 9:00 до 9:30 ч. и от 14:00 до 17:30 ч.: + 972 3 696 13 61 
Спешна линия*: 
+972 547640089 
+972 545954379 
*Спешната линия е телефонен номер, открит само за български граждани или граждани на страни членки на ЕС, които са непредоставени на територията на Държавата Израел и които имат спешна нужда от помощ, съдействие. Под спешна нужда може да се разбират: инциденти от всякакво естество, като спешна нужда от медицинска помощ; задържане или арест; пътен инцидент; кражба или загуба на лични документи; смъртен случай и др.
 
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ
    Всяко кътче от Израел е изпълнено с мистика, история, традиции и спиращи дъха усещания. Няма място, което да не е достойно да се посети. На територията на Израел се намира, може би, най-святото и чисто място за християнския свят, Назарет. Мястото, на което Исус е прекарал по-голямата част от земния си път. 
    Столицата на страната, Йерусалим, един от най-древните градове в света. Той е смятан за свещен от трите главни авраамически религии – юдаизъм, християнство и ислям. За него и Палестина предявява претенции да го причисли за своя столица. 
    Още един град, изпълнен с дълбока чистота се намира на територията на Израел, това е Витлеем. Рожденият град на Исус Христос. 
    В обиколката си из Обетованата земя не бива да пропуснете да се потопите, в буквален и преносен смисъл, в още една забележителност, този път сътворена от природата - Мъртво море, най-ниската точка на света.
Всички новини

Дестинации

Всички дестнации
Запишете се за нашият бюлетин за специални оферти или ни изпратете запитване